De meest complete bezonningstudie van Nederland
Wij bij Schaduwsimulator.nl hebben een totaal nieuwe methode voor het maken van een bezonningstudie bedacht, waarbij je zelf de zonnestand interactief kan veranderen. Daarnaast kan je zelf virtueel door het 3D model lopen waardoor veel meer te zien is. Daar waar concurrenten een simpele bezonningstudie met plaatjes aanbieden, bieden wij een zeer complete virtuele 3D bezonningstudie. Veelal worden slechts enkele momenten in het jaar getoond vanaf slechts één kant gezien, en dat maakt het niet overzichtelijk. Wij doen dit anders, en hebben een schaduwsimulator ontwikkeld waarin de situatie van alle kanten bekeken kan worden op elk denkbaar moment in het jaar. Daarnaast maken wij de schaduw van de nieuwbouw rood zodat precies te zien is welk deel van de schaduw er bij komt.
(interactieve) bezonningstudie
Er zijn veel voorbeelden te bedenken waarbij bezonning en schaduw een belangrijke rol spelen. Nieuwbouw kan bijvoorbeeld schaduw veroorzaken op de openbare ruimte of tuinen van omwonenden. Sommige functies hebben juist een goede bezonning nodig, zoals tuinen, terrassen of speelplekken. Om dit inzichtelijk te maken kan er een bezonningstudie gemaakt worden. Een bezonningstudie worden op verschillende manieren gemaakt, wij hebben de enige interactieve en meest geavanceerde bezonningstudie van Nederland.

Doordat wij een uitgebreide software leven in plaats van enkel een boekwerk, hebben we ook de mogelijkheid om hier extra functies in te maken. Zo is er de mogelijkheid om bijvoorbeeld verschillende bouwvolumes in alle dimensies en posities aan te passen tot het ideale formaat. Schaduwen worden duidelijk weergegeven en automatisch mee aangepast. Super handig tijdens een overleg met bijvoorbeeld buren of omwonenden als het ontwerp niet gemaakt moet worden.
En dat is niet de enige functie, wij kunnen diverse functies bieden die voor elke vraag of doeleinde een oplossing is. Denk hierbij aan het ontleden van het 3D model of het weergeven van verschillende varianten. Doordat wij onze software zelf hebben ontwikkeld kunnen wij zelfs eigen bedachte functies maken en implementeren in de schaduwsimulator.

Wat is een bezonningstudie?
Een bezonningstudie, ook wel schaduwstudie genoemd, geeft duidelijkheid in waar de zon en schaduw gedurende het jaar zich zal bevinden. Door een project in 3D te tekenen en de zon virtueel na te bootsen, kan een bezonningstudie worden gedaan naar waar de zon en schaduw zich in de loop van de dag gedurende het hele jaar zich bevindt. Aan de hand van een bezonningstudie kunnen conclusies worden getrokken voor bijvoorbeeld nieuwbouw- of verbouwprojecten.
Wij zijn marktleider in interactieve bezonningstudies
Een bezonningstudie laten maken
Wij hebben een interactieve schaduwsimulator ontwikkeld om een kwalitatief betere en betaalbaardere bezonningstudie op de markt te kunnen brengen. Met ruim 15 jaar ervaring op het gebied van schaduw en bezonning en met onze samenwerkingen en achtergronden in de architectuur en ruimtelijke ordening, kunnen we met recht zeggen dat wij specialist zijn op het gebied van bezonningstudies.
Een bezonningstudie geeft duidelijkheid over zon en schaduw
Omdat het ons minder tijd kost om te maken, bieden we een bezonningstudie voor een concurrerende prijs aan. En voor die aantrekkelijke prijs krijg je ook nog eens veel meer mogelijkheden. Meer bezonningstudie voor minder geld dus. Wil je weten wat het kost om van jouw project een bezonningstudie te laten maken? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan.
Bekijk onze interactieve bezonningstudie
Welke wetten en normen bestaan er?
Er is geen wet- en regelgeving voor bezonning of bezonningstudies. De meeste gemeenten hanteren de TNO-norm. Andere gemeenten hebben eigen beleid. bezonningstudies geven inzicht in de bezonning van de gevels en (extra) schaduw op de omgeving.
TNO-norm
TNO kent een 'lichte' en een 'strenge' norm:
- De 'lichte' TNO-norm: ten minste 2 mogelijke bezonningsuren per dag in de periode van 19 februari – 21 oktober (gedurende 8 maanden ) in midden vensterbank binnenkant raam.
- De 'strenge' TNO-norm: ten minste 3 mogelijke bezonningsuren per dag in de periode 21 januari – 22 november (gedurende 10 maanden) in midden vensterbank binnenkant raam.
Deze normen worden alleen toegepast op gevels die zon kunnen ontvangen. Noordgevels ontvangen immers - hoogbouw of niet - nooit direct zonlicht. De TNO-norm is bedoeld om te toetsen of er voldoende daglicht valt ter plaatse van de ramen. In sommige gevallen is het ook noodzakelijk om te bepalen of er voldoende direct zonlicht in een tuin of op een terras valt. Hiervoor geeft TNO aan dat 'de bruikbaarheid van deze plekken niet onaanvaardbaar mag afnemen'. Om dit te toetsen pakken wij één of meerdere logische punten op het maaiveld waarvan het nodig is om te weten wat de bezonning doet en verbinden hier onze conclusies aan. In de meeste gevallen zal dit een plek zijn waar langer kan worden verbleven, zoals een terras bij een woning.
Haagse norm
De gemeente Den Haag heeft beleid dat gebaseerd is op de TNO-norm. In afwijking van de lichte TNO-norm is in de Haagse norm de bezonning van gevels maatgevend, onafhankelijk van de plaats van de ramen. Hierbij zijn enkele onderdelen afwijkend van de TNO-norm.
Lees hier meer over de normen voor bezonningstudies.
Waarom is interactief beter?
Veel bezonningstudies bestaan uit een series van statische afbeeldingen. Bij Schaduwsimulator.nl maken wij interactieve bezonningstudies welke interactief zijn. Je kan dus van alles veranderen zoals de datum en tijdstip.
Maar er zijn ook vele situaties te bedenken waarbij een toekomstige situatie nog niet definitief is, dan is het fijn als je de toekomstige situatie interactief kan aanpassen en direct de gevolgen kan zien. Een voorbeeld hiervan is een schuur met plat dak waarvan de hoogte of type kap nog niet bepaald is. Zo een schuur kan bij ons interactief aangepast worden of voorzien van een andere kap. Ook verplaatsen of draaien is mogelijk. De bezonning veranderd uiteraard gelijk mee.
Dit is niet het enige van onze krachtige software. Om alles nog overzichtelijker te maken kunnen we een specifiek object een eruit laten springen door deze een rode kleur te geven en een rode schaduw te laten genereren. In veel bezonningstudies worden twee verschillende afbeeldingen gebruikt om de situatie te vergelijken. Het is hierbij vaak zoeken naar de verschillen en het is ook niet heel duidelijk welk aandeel de schaduw van het vergelijkobject heeft. Wij hebben hiervoor een oplossing bedacht. In onze interactieve schaduwsimulator geven wij het te vergelijken object in rood aan. De schaduw van enkel en alleen dit object wordt ook rood weergegeven. Hierdoor is snel en makkelijk te beoordelen wat de impact van deze schaduw is.
Bij de traditionele bezonningstudie worden ook vaak een vast datum en tijdstip aangehouden, vaak maximaal 4 dagen in het jaar. Dit maakt het niet makkelijk om een compleet beeld te krijgen. Hoewel dit heel veel informatie geeft, is het ook heel beperkend. Het is namelijk niet precies duidelijk hoe de schaduw op andere dagen valt. In onze schaduwsimulator kennen we geen vaste datum of tijdstippen, maar is het mogelijk om elk moment in het jaar, elke tijdstip van de dag te de schaduw te bekijken door simpelweg een datum en tijdstip uit te kiezen. De tijd kan veranderd worden met een schuifbalkje waardoor het verloop van de dag snel en duidelijk bekeken kan worden. En onze software houdt zelfs ook rekening met lokale aspecten zoals de zomer en wintertijd, iets wat bij veel schaduwstudies vergeten wordt.
Hoe nauwkeurig zijn jullie bezonningstudies?
Niemand kan een bezonningstudie maken welke op de millimeter nauwkeurig is. Wij doen er echter alles aan om zo nauwkeurig mogelijk te werken, simpelweg door zo veel mogelijk data over elkaar te zetten. Onze nauwkeurigheid is daarmee afhankelijk van de beschikbare data. Logischerwijs geldt hoe nauwkeuriger de data des te nauwkeuriger het 3D model. Wij kunnen verschillende bronnen gebruiken voor het opzetten van een nauwkeurig bezonningstudie. De meest voorkomende data zijn de onderstaande:
Basisregistratie Grootschalige Topografie
De Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT) is een digitale kaart van Nederland waarop gebouwen, wegen, waterlopen, terreinen en spoorlijnen eenduidig zijn vastgelegd. De kaart is op 20 centimeter nauwkeurig en bevat veel details, zoals deze in de werkelijkheid ook te zien zijn.
Actueel Hoogtebestand Nederland
Het Actueel Hoogtebestand Nederland (AHN) is de digitale hoogtekaart voor heel Nederland. Heel Nederland is meerdere malen gemeten met laseraltimetrie: een techniek waarbij een vliegtuig of helikopter met een laserstraal het aardoppervlak aftast. De laatste versie, AHN3, bevat gedetailleerde en precieze hoogtegegevens met gemiddeld acht hoogtemetingen per vierkante meter.
Inmeten
Mocht er een nauwkeuriger bezonningstudie nodig zijn, dan kan er ook op locatie ingemeten worden. In een basismeting worden tientallen punten digitaal ingemeten. Deze punten zijn uiterst nauwkeurig en geven samen met de andere beschikbare data een betrouwbaar 3D model. Hoewel er tientallen punten zijn ingemeten, bestaat er nog altijd een foutmarge op de punten die niet zijn ingemeten. Om er zeker van te zijn dat daadwerkelijk alles wordt ingemeten, dan kunnen we ook een 3D scan verzorgen. Er worden dan duizenden punten ingemeten, waardoor de foutmarge slechts enkele millimeters kan zijn.
Bouwtekeningen
Mochten bouwtekeningen beschikbaar zijn, dan zullen we deze tekeningen als basis laten dienen voor het 3D model. Over het algemeen hebben bouwwerken in de echter wereld niet meer dan een paar centimeter afwijking ten opzichte van de bouwtekeningen.
Foto’s
Hoewel foto’s geen maatvoering hebben, gebruiken we deze wel in het 3D model. Zodra één maat bekend is, kan in principe alles op deze foto in 3D getekend worden.
Meer over onze nauwkeurigheid van onze bezonningstudie is te lezen op deze pagina.
Is een rapportversie bezonningstudie nodig?
In basis leveren wij een interactieve schaduwsimulator, deze leveren we als een url en is geen rapport welke bijvoorbeeld uitgeprint kan worden. Hiermee is zelf en perfect beeld te krijgen van het schaduwverloop op een dag op elk moment in het jaar. In veel situaties is dit ruim voldoende om te weten of er te veel schaduwhinder ontstaat of niet. Bijvoorbeeld als je in goed gesprek bent met je buren en wilt laten zien hoeveel schaduw er bij gaat komen na realisatie van je bouwplannen.
In sommige gevallen zal de gemeente om een bezonningstudie vragen. Ook dan gaat een gemeente soms akkoord met alleen de digitale versie van ons programma, maar niet altijd. Ons advies is om alleen ons programma te delen via de verkregen url en geen rapport te leveren. Dit houdt de kosten laag en geeft nog altijd een veel beter beeld dan elk andere traditionele bezonningstudie. Maar soms wordt een berekening of toetsing aan bijvoorbeeld de TNO- of Haagse norm gevraagd of moeten er conclusies getrokken worden. In dat geval is het wel nodig om een rapportversie te leveren. Wij kunnen een rapportversie ook aanbieden, en doen dit op basis van onze interactieve schaduwsimulator. De schaduwsimulator wordt dus als het ware de bijlage, en in het rapport zelf wordt alle achtergrondinformatie, toetsing en conclusies uitgebreid behandeld.